Designerskie etykiety na przetwory. Jak pakować i etykietować naturalne wyroby?

Naturalne wyroby zyskują na popularności. Często są to ekologiczne produkty lub po prostu wyroby wytwarzane metodą tradycyjną. Aby wyróżniły się na półkach sklepowych warto postawić na designerskie etykiety. Dlaczego? Jakie etykiety polecamy do przetworów?

Etykiety przetworów powinny przyciągać wzrok

Gdy chodzi o przetwory, konkurencja zazwyczaj jest spora. Klienci muszą wybierać pomiędzy dziesiątkami przetworów na bazie tych samych składników. Często tym, co przeważa w momencie podejmowania decyzji jest cena. Tymczasem wyroby mogą się znacznie różnić, na przykład pod względem jakości i pochodzenia wyrobów. W takim wypadku z oczywistych przyczyn wzrasta ich cena.

Jeśli opakowanie nie zostanie odpowiednio wyróżnione, taki produkt może pozostać niezauważony. W końcu nie każdy klient poświęca czas na odczytywanie składów zamieszczonych na etykietach, zwłaszcza w przypadku przetworów – wydaje się, że niczym szczególnym się nie różnią. Jest to więc sytuacja, w której sprzedawcy zwracają uwagę klienta w inny sposób – stawiają na design. Etykiety nie służą przecież wyłącznie do celów informacyjnych. Ich reklamowy potencjał warto wykorzystać najlepiej, jak tylko to możliwe.

Jak to zrobić? Fachowej porady w tym względzie udzieli marketingowiec, projektant czy też grafik. Przedsiębiorca może jednak zapoznać się z ogólnymi trendami w tym względzie. W każdej z branż zauważalne są okresowe tendencje, które mogą okazać się przydatne.

Designerskie etykiety na przetwory – trendy

Za naturalne, ekologiczne przetwory zwykle trzeba zapłacić nieco więcej. Dlatego to właśnie ten rodzaj produktów odznacza się ciekawymi opakowaniami i etykietami dopracowanymi w każdym szczególe. To stosunkowo nowy trend, który rozwija się wraz ze wzrostem konkurencji w tym zakresie. Dotyczy to zarówno przetworów owocowych, jak i warzywnych, w tym tych dla dzieci.

Tym, co łączy większość projektów jest materiał etykiety, a więc ekologiczny papier, który dodatkowo podkreśla naturalny charakter wyrobu. Natomiast wachlarz projektów graficznych jest szeroki i różnorodny. Dostępność różnych metod nadruku dodatkowo powiększa wybór. Etykiety na luksusowe przetwory, na przykład ekologiczne powidła, mogą być uszlachetniane. Dzięki temu marka naprawdę wyróżni się na tle innych. Stosowane są różne metody uszlachetniania – zastosowanie złotych i srebrnych ozdobników to tylko jedna z opcji. Możesz skupić się na nowoczesnych zdobieniach, matowych lub błyszczących, kolorowych bądź stonowanych.

Często największe wrażenie na klientach robi sama grafika. Nawet najbardziej jakościowa, przepięknie uszlachetniona etykieta nie wyróżni się, gdy brakuje ciekawego designu. Zapoznaj się z ciekawymi trendami, ponieważ mogą okazać się pomocne przy wyborze projektu:

  • etykiety na przetwory warzywne – na rynku coraz częściej pojawiają się przetwory będące mieszanka różnych warzyw. Można stosować je jako pastę do smarowania pieczywa lub dodatek do najróżniejszych potraw. Projektanci stawiają na barwną grafikę, przedstawiającą warzywa zastosowane do wyrobu pasty. Taka etykieta jest tworzona z zastosowaniem realnej fotografii lub zdjęcia przerysowanego czy też edytowanego w sposób przywodzący na myśl rysunkową grafikę. Uzupełnieniem takiego projektu często jest dobrana czcionka, przywodząca na myśl pismo ręczne. Dzięki tego wyeksponowane jest ekologiczne pochodzenie produktu. Kupujący może się domyślać, że wyrób pochodzi z niewielkiego gospodarstwa, a nie wielkiego obiektu przemysłowego.
  • etykiety na owocowe wyroby – kto nie kocha dżemów, powideł czy soków i syropów owocowych? Zapotrzebowanie jest duże, jednak równie duży jest wybór produktów czekających na potencjalnego klienta. Dlatego producenci stawiają na soczyste kolory, ciekawą grafikę, apetyczne zdjęcia. W zależności od grupy docelowej, sprawdzić mogą się także kolory bardziej stonowane, naturalne. Taki wybór może okazać się idealny w przypadku wyrobów ekologicznych. Natomiast bardzo widocznym trendem jest zastosowanie grafiki rysunkowej, zarówno czarno-białej, jak i kolorowej. Trzeba przyznać, że tego typu etykiety na przetwory są chwytliwe, a sama marka kojarzy się z rodzinną, przyjazna firmą. Warto zastanowić się nad taką opcją!
  • etykiety na przetwory dla dzieci – w przypadku słoiczków z posiłkami dla niemowląt zwykle stosuje się etykiety utrzymane w kolorach pastelowych i nic nie wskazuje na to, by ten trend miał się wkrótce zmienić. Na etykiecie może widnieć grafika realnie odzwierciedlająca składniki lub bajkowe postaci, które przypadną do gustu najmłodszym. Natomiast przetwory dedykowane starszym dzieciom często odznaczają się jaskrawymi, kolorowymi etykietami. Zastosowanie znajduje wielobarwna, ciekawa czcionka. Dzięki temu produkt jest łatwo rozpoznawalny przez rodziców i dzieci, jeszcze zanim zapoznają się z jego przeznaczeniem.
  • etykiety na słodkie pasty – na rynku pojawiają się słodkie przetwory owocowe, warzywno-owocowe i pasty z bakalii mające zastąpić niezdrowe słodycze. Etykieta takiego produktu powinna dobrze oddawać jego charakter. Pyszne, lecz zdrowe pasty do smarowania zwykle etykietowane są z zastosowaniem papieru z nadrukiem cyfrowym. Nadruk może przedstawiać rysunkowe postaci lub grafikę nawiązującą do składu. Zwykle stosuje się naturalne odcienie, jako kontrast w odniesieniu do nasyconej kolorystyki opakowań produktów bardziej komercyjnych.

Funkcjonalność etykiet na przetwory

Design to nie wszystko. Etykieta zwykle stanowi element opakowania, które przecież powinno odznaczać się funkcjonalność. Słoik ze stale odklejającą się, nietrwałą etykietą zdecydowanie nie jest praktyczny, co obniża wartość produktu. Ponadto, etykieta na przetwory powinna być trwała ze względu na bezpieczeństwo klientów. Konsument musi mieć bowiem dostęp do listy składników w w każdym momencie – na przykład na wypadek reakcji alergicznej.

Ponadto przetwory często są przechowywane w niskich temperaturach. Dlatego zwykle stosuje się etykiety odporne na skrajne temperatury i działanie wilgoci. Trwałość etykiety jest istotna zwłaszcza w przypadku wyrobów lejących i lepkich, takich jak miody. Dostępne są także etykiety odporne na uszkodzenia mechaniczne spowodowane pocieraniem. To ważne, ponieważ przetwory mogą być przechowywane w masowej ilości i transportowane bez obaw o walory etykiet. Zazwyczaj wybór pada więc na papierowe etykiety samoprzylepne, choć dobrą opcją mogą okazać się także etykiety foliowe.

Często etykieta stanowi zarazem zabezpieczenie, ponieważ odpowiednio wyprofilowana i przyklejona stanowi formę plomby. Zatem ostateczny kształt etykiety należy dostosować odpowiednio względem konkretnego przeznaczenia, podobnie jak materiał. W końcu przetwory mogą być przechowane w słoiku, puszce czy też plastikowym opakowaniu.

Etykiety na przetwory – informacja dla konsumenta

Przetwory mogą składać się z zaledwie jednego czy dwóch składników lecz na rynku dostępne są także bardziej złożone mieszanki. Nawet najprostszy skład powinien znaleźć się na etykiecie. To obowiązek informacyjny, który spoczywa na producencie. Zatem nieważne czy sprzedajesz miód z własnej pasieki, czy też tworzysz mieszanki owocowe i warzywne – zwróć uwagę na funkcje informacyjną etykiety.

Co musi się znaleźć na etykietach przetworów? Oprócz składu na etykiecie muszą znaleźć się dane producent i kraj pochodzenia. Sam kraj pochodzenia może być dla konsumenta ważną wskazówką. Klienci coraz częściej sięgają po polskie wyroby. Jeśli produkty powstają w niewielkim, ekologicznym czy też tradycyjnym gospodarstwie, warto to podkreślić w ramach dodatkowego opisu. Istotna jest także ilość wyrobu i jego wartość energetyczna. Klient musi mieć możliwość kontroli swojego postępowania dietetycznego. Ze względu na bezpieczeństwo, należy wskazać także wszelkie alergeny, nawet jeśli występują w ilości śladowej. Oprócz tego istotna jest instrukcja w zakresie warunków przechowania oraz data przydatności do spożycia.

Trudny wybór? Celem uzyskania fachowej porady skontaktuj się z Arti-Bau – drukarnią etykiet samoprzylepnych zlokalizowaną we Wrocławiu. Poinformujemy Cię, co możemy dla Ciebie zrobić! Oferta jest szeroka, zatem na pewno znajdziesz tu coś dla siebie.

Posted in Baza wiedzy.